Efektowna wersja faworków z dodatkiem słodkiej marmolady. Zachwycająca smakiem i wyglądem. Jak zrobić róże karnawałowe, pokażą nam dziś członkinie KGW w Marszowicach.
Jak zrobić róże karnawałowe?
Składniki na róże z ciasta na faworki:
- 600 g mąki
- 120 g cukru pudru
- 250 ml gęstej śmietany
- 30 ml spirytusu lub octu
- 4 jaja
- łyżka masła
- twarda marmolada
- olej do smażenia
Przepis na róże karnawałowe:
- Na stolnicę wysypujemy mąkę, dodajemy żółtka, masło i ocet oraz partiami śmietanę. Siekamy składniki i zaczynamy wyrabiać, dokładając śmietany do uzyskania miękkiego ale zwartego ciasta.
- Wyrobione ciasto zbijamy wałkiem, następnie składamy na pół, zbijamy, ponownie składamy i powtarzamy te czynności kilkakrotnie. Wszystko po to, aby napowietrzyć ciasto, dzięki czemu będzie bardziej puszyste i kruche.
- Ciasto pełne pęcherzyków powietrza wałkujemy bardzo cienko, a następnie wycinamy trzy różne rozmiary krążków przy pomocy trzech szklanek/kieliszków. Krążków o każdym z rozmiarów powinno być tyle samo.
- Każdy krążek nacinamy z brzegów, w formie niedokończonych promieni. Największy krążek smarujemy na środku białkiem, na nim kładziemy średni, także smarujemy i na końcu na wierzchu umieszczamy najmniejszy. Palcem dociskamy sam środek, aby skleić krążki ze sobą.
- Róże smażymy na patelni w mocno rozgrzanym głębokim oleju z obu stron na złoty kolor i wykładamy na papierowy ręcznik.
- Na koniec, po przestygnięciu posypujemy je przesianym cukrem pudrem i ozdabiamy marmoladą.
Kup potrzebne artykuły na sklep.chomik.pl:
- stolnice dwustronne
- wałki do ciasta
- patelnie z powłoką non-stick
- garnki do smażenia frytek
- pojemniki na art. sypkie
- pojemniki na oliwę/ocet
- szklanki
- kieliszki
- patery szklane
- przesiewacze do mąki i cukru pudru
- ostre noże