Nie zawsze mamy czas i ochotę czekać na to, aż nastawiona nalewka będzie gotowa. Najlepsze trunki wymagają cierpliwości, ale te ekspresowe wcale nie muszą być gorsze. Zapraszamy na nalewkę miętowo-pomarańczową.
Jak zrobić nalewkę miętowo-pomarańczową?
Składniki na nalewkę miętowo-pomarańczową:
- 20 pomarańczy
- 1,5 kg cukru
- 2 garści listków świeżej mięty
- 1 litr wrzącej wody
- 2,5 l wódki
Przygotowanie nalewki miętowo-pomarańczowej:
- Z cukru i wrzątku przyrządzamy syrop cukrowy, a potem odstawiamy do wystudzenia.
- Z pięciu umytych i sparzonych pomarańczy ścieramy skórkę, jednak musimy uważać, by nie zetrzeć białej gorzkiej części.
- Skórki z pomarańczy wrzucamy do słoja, następnie listki mięty i zalewamy sokiem wyciśniętym ze wszystkich owoców.
- Całość zalewamy zimnym syropem cukrowym i wódką.
- Szczelnie zamknięty słój odstawiamy na dobę w ciepłe miejsce, aby alkohol nasycił się smakiem i aromatem owoców i mięty.
- Na koniec, po 24 godzinach nalewkę możemy przefiltrować i rozlać do butelek. Za dwa tygodnie będzie już gotowa do kosztowania.
Kup potrzebne artykuły na sklep.chomik.pl:
- garnki nierdzewne
- słoje wielofunkcyjne
- wyciskacze do cytrusów
- tarki kuchenne
- pojemniki na artykuły sypkie
- butelki w różnych rozmiarach