Ten odcinek Piwniczki Chomika poświęcimy na przygotowanie wina, za pomocą zestawu winiarskiego, składającego się z galonu o pojemności 3,85 l oraz elementu zastępującego tradycyjną rurkę fermentacyjną i korek.
Jak zrobić wino z czarnych porzeczek?
Składniki na wino z czarnych porzeczek:
- 1,5 kg owoców czarnej porzeczek
- drożdże do wina owocowego Complex
- 1 l przegotowanej wody
- 0,5 kg cukru
Przygotowanie wina z czarnej porzeczki:
- Porzeczki zgniatamy na miazgę, a następnie umieszczamy w galonie.
- Cukier rozpuszczamy w przegotowanej wodzie o temperaturze 30 stopni Celsjusza i całość wlewamy do galonu.
- Wsypujemy drożdże w proporcji obliczonej na podstawie informacji na opakowaniu.
- Zakręcamy białą zakrętkę, umieszczamy w niej rurkę, natomiast do zbiorniczka wlewamy wodę.
- Na koniec odstawiamy w ciepłe zacienione miejsce.
- Kiedy po ok. dwóch dobach zobaczymy, że owoce podniosły się do góry, możemy dosłodzić nastaw wodą z cukrem, aby finalnie otrzymać mocniejsze wino. Dalej postępujemy jak w przypadku przygotowywania tradycyjnego wina.
Kup potrzebne artykuły na sklep.chomik.pl:
- zestawy winiarskie
- dzbanki szklane
- drożdże do wina owocowego Complex
- słoje z pokrywą
- plastikowe miski
- lejki