Ten odcinek Piwniczki Chomika poświęcimy na przygotowanie wina z tłoczonego soku jabłkowego, za pomocą zestawu winiarskiego, składającego się z galonu o pojemności 3,85 l oraz elementu zastępującego tradycyjną rurkę fermentacyjną i korek.
Jak zrobić wino z soku jabłkowego?
Składniki na wino z soku tłoczonego:
- sok jabłkowy tłoczony – 3 l
- drożdże do wina owocowego
- przegotowana woda (opcjonalnie)
- cukier (opcjonalnie)
Przepis na wino z soku jabłkowego:
- Sok wlewamy do galonu. Możemy go dosłodzić, oczywiście w zależności od tego, jak mocne wino chcemy uzyskać. Cukier rozpuszczamy w ciepłej wodzie.
- Następnie wsypujemy drożdże w proporcji obliczonej na podstawie informacji na opakowaniu.
- Zakręcamy białą zakrętkę, umieszczamy w niej rurkę, natomiast do zbiorniczka wlewamy wodę.
- Dalej postępujemy jak w przypadku przygotowywania tradycyjnego wina, czyli odstawiamy w ciepłe, zacienione miejsce do czasu ukończenia fermentacji.
Kup potrzebne artykuły na sklep.chomik.pl:
- zestawy winiarskie
- dzbanki szklane
- drożdże do wina owocowego Complex
- słoje z pokrywą
- plastikowe miski
- lejki