Pomaga w odchudzaniu, wpływa korzystnie na pracę układów immunologicznego i krwionośnego, zawiera mnóstwo witamin i składników mineralnych. Po co kupować go w sklepie? Zróbcie ocet jabłkowy razem z nami!
Jak zrobić ocet jabłkowy ?
Składniki na ocet jabłkowy:
- 3 kg jabłek
- 3 l letniej przegotowanej wody
- 110 g cukru
Przygotowanie nastawu na ocet jabłkowy:
- Jabłka kroimy na plastry i umieszczamy oczywiście w czystym, wyparzonym naczyniu.
- Zalewamy przegotowaną wodą posłodzoną cukrem. Aby jabłka pozostały przez cały czas zanurzone w wodzie, dociskamy je np. szklanym naczyniem napełnionym wodą.
- Słój przykrywamy papierowym ręcznikiem i zaciskamy gumką recepturką wokół jego szyi.
- Naczynie odstawiamy w ciepłe, ciemne miejsce na dwa tygodnie.
- Po dwóch dniach na powierzchni wody zacznie tworzyć się piana, która zniknie za kilka lub kilkanaście dni.
Przygotowanie octu jabłkowego:
- Po zniknięciu piany odcedzamy jabłka, a płyn ponownie nastawiamy w naczyniu, tym razem nie musimy niczego dociskać, jedynie zabezpieczamy je ręcznikiem papierowym tak jak poprzednio.
- Po ok. 4 tygodniach ocet powinien być gotowy. Poznamy to po jego octowym zapachu i braku pojawiania się bąbelków.
- Przed zlaniem octu do butelek, musimy zdjąć z powierzchni naczynia tzw. matkę octową, czyli kleistą zawiesinę. Nie mylmy jej z pleśnią.
- Ocet należy przelać do wyparzonych butelek, najlepiej ciemnych, a jeśli wybierzemy bezbarwne, powinniśmy przechowywać ocet w zacienionym miejscu.
- Filtrujemy go przez gazę i do butelek przelewamy tylko klarowną część płynu.
- Butelek nie dokręcamy szczelnie, zrobimy to, gdy upewnimy się, że w butelce nie gromadzi się już gaz, czyli po ok. tygodniu.
- Jeżeli ocet wydaje nam się w smaku za słaby, wrzucamy do niego ponownie kawałki jabłka i nastawiamy cały proces od nowa.
Kup potrzebne artykuły na sklep.chomik.pl:
- słoiki WEKA 1,25 l
- pojemniki na cukier
- dzbanki z miarką
- butelki 200 ml z zapięciem mechanicznym
- ściereczki kuchenne