Nie za słone, nie za mocno ukiszone, pachnące koprem i chrzanem. Kto z nas ich nie lubi? Cudownie ożywiają smak kromki z domowym smalcem i stanowią niezastąpiony element letnich sałatek. Są bogate w witaminy, minerały i antyoksydanty, a ubogie w kalorie. Ogórki małosolne to prawdziwa gratka dla smakoszy domowej kuchni i amatorów zdrowego odżywiania.
Jak zrobić ogórki małosolne?
Składniki na ogórki małosolne:
- 5 kg ogórków
- 7 łyżek soli
- 5 gałązek kopru (z koronami)
- kilka kawałków korzenia chrzanu
- ok. 3 l przegotowanej wody
Przygotowanie ogórków małosolnych:
- Umyte ogórki, którym odcinamy końce, nakłuwamy nożem, a potem układamy ciasno w słoju – poziomo.
- Pomiędzy poszczególne warstwy wkładamy chrzan i koper.
- Wodę solimy i zalewamy nią ogórki. Jeśli chcemy, by szybko się ukisiły, stosujemy gorącą wodę, a jeśli kisimy tradycyjnie, ogórki zalewamy letnią wodą.
- Na koniec przykrywamy ogórki talerzykiem i obciążamy np. kubkiem z wodą – dzięki temu ogórki nie wypłyną na powierzchnię, ale będą całkowicie zanurzone.
- W zależności od tego, w jakim stopniu chcemy mieć zakiszone ogórki i jaka panuje temperatura, odstawiamy je na 2-5 dni.