Deser, który można przygotować na każde przyjęcie i urodziny dziecka lub zabrać ze sobą na piknik. Słodko-kwaśny rabarbar pod kołderką z aksamitnego kremu, na posłaniu z chrupiącej kruszonki. Bez wątpienia brzmi pysznie – sprawdź, jak smakuje!
Jak zrobić mus rabarbarowy na kruszonce z kremem mascarpone?
Składniki na kruszonkę:
- 150 g mąki tortowej
- 70 g cukru
- 100 g zimnego masła
- 50 g płatków migdałowych
Składniki na mus rabarbarowy:
- 700 g rabarbaru
- 60 g cukru
- laska wanilii
- 15 g mąki ziemniaczanej
- 250 ml wody
Składniki na krem:
- 500 g serka mascarpone
- 300 ml śmietany 30%
- 50 g cukru pudru (ewentualnie)
Przygotowanie kruszonki:
- Pokruszone płatki migdałowe prażymy oczywiście na suchej patelni na złoty kolor.
- Na stolnicę wysypujemy przesianą mąkę, cukier, następnie dodajemy migdały i starte, koniecznie zimne masło, ze względu na to, że kruche ciasto nie lubi ciepła .
- Wyrabiamy ciasto, wykładamy na dużą blachę wyłożoną papierem i pieczemy 15 minut w nagrzanym poprzednio do 200 stopni Celsjusza piekarniku.
Przygotowanie musu rabarbarowego:
- Umyty i oczywiście obrany rabarbar kroimy na małe kawałeczki i umieszczamy w garnku.
- Następnie wlewamy wodę, wsypujemy cukier, dodajemy miąższ z laski wanilii i zagotowujemy.
- Kiedy rabarbar lekko zmięknie i puści sok, mieszamy mąkę ziemniaczaną z odrobiną odlanego soku i dodajemy do całości, energicznie mieszając.
- Całość gotujemy jeszcze kilka minut, aż zgęstnieje i zestawiamy z ognia.
Przygotowanie kremu mascarpone:
- Podczas gdy rabarbar się studzi, śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem.
- Na koniec delikatnie mieszamy lub ubijamy z mascarpone.
Wystudzone ciasto kruszymy drobno, do naczyń nakładamy warstwami kruszonkę, mus i krem, a wierzch deseru zdobimy migdałami i listkami mięty.
______________________________________________________________________________