Gdy nie ma czasu na kilkudniowe smażenie konfitur, a przyjdzie na ochota na domowe pączki, nadziewane ciasteczka lub naleśniki z czymś słodkim i owocowym, wystarczy podejść do najbliższego warzywniaka i zaopatrzyć się w jabłka. Przyrządzenie aromatycznej konfitury zajmie nam niecałą godzinę czasu, a przetwory na pewno się nie zmarnują.
Jak zrobić konfiturę z jabłek?
Składniki na konfiturę jabłkową z cynamonem:
- 3 kg jabłek
- 2 kg cukru
- 2 łyżki cynamonu
- 1 cytryny
Przepis na konfiturę z jabłek:
- Jabłka myjemy, obieramy ze skórki, a potem kroimy na ćwiartki, usuwając gniazda nasienne.
- Ćwiartki kroimy na drobną kostkę, a następnie wrzucamy do garnka do smażenia.
- Jabłka zasypujemy cukrem i mieszamy, natomiast z cytryn wyciskamy sok, który wlewamy do jabłek.
- Garnek stawiamy na ogniu i doprowadzamy do wrzenia, mieszając co jakiś czas.
- Smażymy konfiturę aż zgęstnieje, a jabłka będą szkliste i zaczną się rozpadać, czyli ok. 20 minut.
- Na koniec, jeszcze gorącą konfiturę przekładamy do wyparzonych słoiczków, odwracamy do góry dnem i pozostawiamy w takiej pozycji aż całkowicie wystygną.