Jeżeli też czasem nie macie pomysłu, co zrobić z niewielkimi ilościami różnych owoców, które od kogoś dostaniecie lub które zostaną Wam po robieniu przetworów, koniecznie skuście się na oryginalną wieloowocową nalewkę, zwaną rumtopf.
Jej przyrządzanie trwa w sumie kilka miesięcy, ale nie wymaga dużych nakładów pracy i jest bardzo proste. Nalewka wieloowocowa rumtopf łączy w sobie smaki owoców, które dojrzewają w pewnych odstępach czasu od siebie. Potrzebne nam będzie duże ceramiczne naczynie lub słój, np. słój wielofunkcyjny z szelkami, ułatwiającymi przenoszenie.
Ja swój rumtopf zacznę od truskawek, a potem co kilka tygodni będę dodawać inne rodzaje owoców, które aktualnie będą dojrzałe, np. wiśnie, maliny, brzoskwinie czy śliwki.
Jak zrobić nalewkę wieloowocową zwaną rumtopf?
Składniki na I warstwę nalewki rumtopf:
- 3 kg truskawek
- 120 dag cukru
- 1 l rumu
Przygotowanie nalewki wieloowocowej rumtopf – etap I:
- Umyte i obrane z szypułek truskawki kroję na połówki lub ćwiartki, po czym wrzucam do słoja.
- Owoce zasypuję cukrem i odstawiam na kilka godzin w słoneczne miejsce, aby puściły sok.
- Następnie truskawki zalewam rumem.
- Na końcu zamykam naczynie i umieszczam w ciemnym miejscu.
Jak zrobić rumtopf – etap II
Składniki na II warstwę nalewki rumtopf:
- słój z nalewką z I warstwą
- 2 kg czerwonych porzeczek
- 800 g cukru
- 700 ml rumu
Przepis na rumtopf – II warstwa:
- Umyte i obrane z ogonków porzeczki miażdżymy np. ugniataczem do ziemniaków i wrzucamy do słoja z nastawem.
- Zasypujemy je cukrem i zalewamy rumem.
- Słój zamykamy i odstawiamy w ciepłe zacienione miejsce, gdzie postoi do następnego etapu, kiedy to wrzucimy kolejny rodzaj owoców.
Jak zrobić rumtopf – etap III
Składniki na III warstę nalewki rumtopf:
- słój z nalewką z II etapu
- 2 kg brzoskwiń
- 800 g cukru
- rum
Przepis na rumtopf – III warstwa:
- Umyte, obrane i pozbawione pestek brzoskwinie kroimy w plastry i następnie wrzucamy do słoja z nastawem.
- Zasypujemy je cukrem i zalewamy rumem, aby owoce były swobodnie opłynięte.
- Słój zamykamy i odstawiamy w ciepłe zacienione miejsce, gdzie postoi do następnego etapu, kiedy to wrzucimy kolejny rodzaj owoców.
Wkrótce do słoja dodam kolejne owoce, zasypię je cukrem w proporcjach 400 g na 1 kg owoców i zaleję alkoholem w takiej ilości, by były w nim swobodnie zanurzone. Śledźcie postępy naszych prac na YouTube i na stronie piwniczkachomika.pl. Do zobaczenia w następnym odcinku!