To jasne, że najlepsze ciasta pieką nasze mamy i babcie, ale my też dążymy do bycia mistrzyniami wypieków. Proste, prawdziwie domowe ciasto drożdżowe z truskawkami to pomysł na przepyszny deser dla całej rodziny. Jest puszyste, nie za słodkie, delikatnie owocowe, a przede wszystkim banalnie łatwe w przygotowaniu. To ciasto, które zawsze się udaje!
Jak zrobić ciasto drożdżowe z truskawkami?
Składniki na ciasto drożdżowe z truskawkami:
- 2 jaja
- 5 dag drożdży
- 1 kg mąki tortowej
- 0,5 l wody
- 0,5 kg truskawek
- 5 łyżek oleju
- cukier waniliowy
- cukier puder
- bułka tarta
Przygotowanie ciasta drożdżowego z owocami:
- Ciepłą wodę wlewamy do miski, następnie dodajemy pokruszone drożdże, cukier waniliowy, szczyptę soli, jajka i mieszamy składniki.
- Dodajemy ok. 5 łyżek oleju i wsypujemy powoli mąkę.
- Zaczynamy wyrabiać ciasto, po czym dosypujemy mąki i ponownie wyrabiamy aż do momentu, kiedy ciasto zacznie odklejać się od ręki.
- Dodajemy mąkę po raz ostatni i przykrywamy ciasto ściereczką.
- Ciasto stawiamy w ciepłym miejscu i pozostawiamy na 30 minut, żeby wyrosło.
- Wyłożoną papierem i posmarowaną blaszkę zasypujemy bułką tartą, następnie przekładamy ciasto z miseczki na blaszkę.
- Palcami rozprowadzamy ciasto po całej brytfannie i ponownie zasypujemy bułką tartą.
- Układamy truskawki w taki sposób, aby były w połowie zanurzone w cieście i pieczemy placek przez 30 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
- Po wyciągnięciu z pieca, ciasto posypujemy cukrem pudrem, a następnie pozostawiamy do wystygnięcia.
Kup potrzebne artykuły na sklep.chomik.pl:
- miski kuchenne
- przesiewacze do mąki i cukru pudru
- pojemniki na artykuły sypkie
- brytfanny z wyjmowanym dnem
- pojemniki na ciasto
- ściereczki kuchenne
- pojemniki na oliwę i ocet
- słoiczki na przyprawy