Jakie leczo lubicie najbardziej? My – tradycyjne, gęste, ale z wyrazistymi cząstkami cukinii i papryki, aromatycznym sosem ze świeżych pomidorów oraz plastrami podsmażanej kiełbasy. Przetestujcie nasz przepis!
Jak zrobić leczo z cukinii i papryki?
Składniki na leczo:
- 2 duże cebule
- 2 kg cukinii
- po 1 dużej lub dwie małe papryki czerwone, zielone i żółte
- 1 kg pomidorów malinowych
- 500 g kiełbasy zwyczajnej lub toruńskiej
- 5 ząbków czosnku
- oliwa do smażenia
- zioła i przyprawy
Przepis na leczo z cukinii i papryki:
- Posiekaną cebulę podsmażamy na oliwie, aby się zeszkliła i dodajemy zmiażdżony lub zmielony czosnek.
- Pomidory sparzamy wrzątkiem i obieramy ze skórki, a następnie kroimy w ósemki. Łączymy je w garnku z cebulą i czosnkiem, i doprowadzamy do wrzenia. Możemy też użyć domowego przecieru pomidorowego – kliknij tutaj, aby zobaczyć przepis.
- Połowę ilości cukinii obieramy ze skórki i kroimy w kostkę, a następnie dorzucamy do gotujących się warzyw. Powstanie z niej gęsty sos.
- Paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych za pomocą drylownicy lub noża, a potem kroimy w większą kostkę i dokładamy do garnka.
- Gdy całość pogotuje się kilka minut, dokładamy resztę cukinii, nieobraną, ale pokrojoną w kostkę i cały czas gotujemy dalej.
- Po kilku minutach przyprawiamy całość – solą, pieprzem, słodką albo też ostrą papryką. Możemy też dodać odrobinę bazylii lub oregano.
- Kiełbasę kroimy w plasterki i podsmażamy na patelni, aby delikatnie się przypiekła, po czym dokładamy do gotującego się lecza.
- Całość wystarczy tylko poddusić przez kilka-kilkanaście minut na średnim ogniu, aż papryka i kostki cukinii zmiękną i jeszcze raz doprawić, jeśli zajdzie taka potrzeba.