Puszyste placuszki z warzywa pełnego witamin i błonnika są lżejszą alternatywą dla placków ziemniaczanych. Genialnie smakują z sosem czosnkowym, ziołowym lub tzatziki. Zróbcie z nami placki z cukinii!
Jak zrobić placki z cukinii?
Składniki na placuszki cukiniowe:
- 1,5 kg cukinii (zważonej po obraniu i pozbawieniu gniazd nasiennych)
- 2 duże cebule
- 6 jajek
- 300 g mąki pszennej
- 100 ml jogurtu naturalnego
- 5 ząbków czosnku
- sól, pieprz, curry
- natka pietruszki, ziarna słonecznika
- olej do smażenia
Przepis na placki z cukinii:
- Cukinię obieramy ze skórki i pozbawiamy gniazd nasiennych. Jeśli mamy młodą cukinię ze zwartym miąższem i małą ilością pestek, nie musimy tego robić. Dopiero po takim przygotowaniu odważamy 1,5 kg. Następnie ścieramy ją na dużych oczkach tarki i odstawiamy na cedzaku, aby pozbyć się nadmiaru wody.
- Obraną cebulę siekamy drobno, podobnie natkę pietruszki.
- Po godzinie cukinię lekko odsączamy, aby zostało w niej niewiele soku.
- W dużej misce łączymy cukinię, cebulę, pietruszkę, mąkę, jogurt naturalny i oczywiście łyżkę ziaren słonecznika.
- Jajka musimy rozkłócić trzepaczką i następnie dodać do miski z pozostałymi składnikami.
- Ciasto doprawiamy: ja daję czubatą łyżkę soli, łyżeczkę pieprzu i tyle samo curry, a potem dokładnie mieszamy.
- Na patelni rozgrzewam ok. 100 ml oleju i nakładam ciasto w następującej ilości: 1 łyżka to 1 placek, który następnie trzeba ukształtować na grubość ok 5-8 mm. Placuszki smażymy na średnim ogniu – zbyt mocny może sprawić, że przypieką się z wierzchu, a w środku będą surowe, natomiast za słaby spowoduje wsiąkanie nadmiaru oleju w ciasto.
- Rumiane placuszki ściągamy szpatułką i kładziemy na papierowym ręczniku. Kiedy odsączą się z nadmiaru oleju, przekładamy je na talerz.