Sezon ogórkowy już się rozpoczął, czas więc przygotować pyszne ogórki małosolne. Ten sezonowy dodatek ma wielu miłośników. Jest przy tym łatwy w przygotowaniu, a ogórki są gotowe do jedzenia już po dwóch dniach. Czy są zatem jakiekolwiek argumenty, aby ich nie robić?
Składniki:
2,5 kg niedużych ogórków
5-7 ząbków czosnku
kawałek korzenia chrzanu
kilka gałązek kopru
4 łyżki soli
Przygotowanie:
Ogórki dokładnie umyć i delikatnie obciąć końcówki, co przyspieszy kiszenie. Czosnek obrać i pokroić na połówki. Używamy słoja o pojemności 8 litrów. Na jego spód należy wyłożyć najpierw warstwę kopru, chrzanu i czosnku. Potem układać ogórki do połowy wysokości słoja. Znów przełożyć warstwą kopru, chrzanu i czosnku. Dołożyć górki i przykryć kolejną warstwą przypraw.
W ciepłej wodzie rozpuścić sól i tak przygotowaną zalewą, po jej lekkim ostudzeniu, zalać ogórki w ten sposób, aby żaden z nich nie wystawał. Trzymać w ciepłym miejscu przez dwa dni.
Do przygotowania ogórków przyda się szklany słój ze szczelnie zamykaną pokrywką.
Na koniec zapraszamy na nasz sklep internetowy