Czereśnie świetnie smakują na surowo, ale w takiej postaci możemy je jeść niestety dość krótko. Trzeba więc pomyśleć o zachowaniu ich smaku na dłużej – świetnym na to sposobem jest frużelina czereśniowa.
Czereśnie dobrze wpływają na pracę serca, są polecane osobom cierpiącym na bezsenność i problemy ze stawami. O ich właściwościach zdrowotnych pisaliśmy przy okazji przepisu na nalewkę z czereśni.
Tym razem proponujemy coś, co przyda się do przygotowania deserów i będzie nam służyć aż do kolejnego sezonu. Frużelina czereśniowa jest bardzo użyteczna w kuchni, no chyba że zanim zdążymy ją wykorzystać, wyjedzą ją nasze dzieci. Jeśli jednak słoiczki dobrze schowamy w piwniczce, posłuży nam do deserów, wypieków i jako dodatek do naleśników.
Frużelina czereśniowa – przepis:
Składniki
- 2 kg czereśni
- 400 g cukru
- sok z 1 cytryny
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- ½ szklanki wody
Przygotowanie
Czereśnie umyć i wydrylować, potem przełożyć do garnka i zasypać cukrem. Podgrzać, by puściły sok, a następnie gotować 10 minut. Dodać sok z cytryny i wymieszać, a następnie gotować przez kolejne 5 minut. Mąkę ziemniaczaną wymieszać dokładnie z zimną wodą i wlać do gorących czereśni. Dokładnie wymieszać i doprowadzić do ponownego zagotowania. Gorącą frużelinę przełożyć do czystych i wyparzonych słoiczków. Odstawić do ostudzenia.