Tym razem coś dla miłośników ostrych smaków. Jajka faszerowane na ostro z farszem, w którym znajdzie się między innymi sos tabasco oraz suszone pomidory. Gwarantujemy cały wachlarz smakowych doznań, a nutkę ostrości poczujesz na samym końcu.
Jajka faszerowane na ostro mogą być ciekawą odmianą na wielkanocnym stole, na którym – jak wiadomo – jajek zabraknąć nie może, ale z pewnością pasują także na różne inne okazje i częściej mogą gościć w twoim menu.
Zobacz film, jak przygotować jajka faszerowane na ostro
Składniki:
- 5 jajek
- 30 dag twarogu półtłustego
- 1-2 łyżeczki przecieru pomidorowego
- łyżeczka sosu tabasco
- 2 płatki suszonych pomidorów w oleju
- mielona ostra papryka
- sól i pieprz do smaku
- kiełki
Przygotowanie:
Najpierw gotujemy jajka na twardo, a po ostudzeniu kroimy je na połówki i oddzielamy żółtka. Suszone pomidory kroimy jak najdrobniej.
Twarożek łączymy w dużej misce z żółtkami, pomidorami i przecierem. Dokładnie mieszamy. Ostrożnie dodajemy sos tabasco. Warto zacząć od połowy łyżeczki, spróbować i dodać resztę. Dodajemy także sól i pieprz oraz ostrą paprykę.
Jeszcze raz wszystko dokładnie mieszamy i ugniatamy, żeby stworzyć pastę. Przekładamy ją do worka cukierniczego. Odcinamy końcówkę woreczka, wkładamy plastikowy dozownik i przekładamy pastę do środka. Teraz możemy ładnie faszerować jajka.
Dekorujemy je kiełkami. Możemy nimi także przystroić talerz i w taki sposób podać na stół. Życzę wspaniałych wrażeń smakowych!
Polecamy także przepis na faszerowane jajka ze śledziem, święconkę oraz domowy żurek.