Truskawki to jeden z najsmaczniejszych zwiastunów lata. Smakują idealnie w deserach i wypiekach, kompotach i koktajlach oraz jako składnik różnych przetworów. My dziś zapraszamy do przygotowania z nami nalewki truskawkowej, cenionej ze względu na kojący zapach i cudownie słodki smak.
Jak zrobić nalewkę z truskawek?
Składniki na nalewkę truskawkową:
- 1,5 kg truskawek
- 1 l wódki czystej
- 400 g cukru
- 1 cytryna
Przepis na nalewkę z truskawek:
- Umyte i pozbawione szypułek truskawki wsypujemy do słoja (jeśli są duże, pokroić na połówki), następnie zasypujemy połową ilości cukru, po czym odstawić na 24 godziny w ciepłe i nasłonecznione miejsce. Co kilka godzin powinniśmy potrząsnąć słojem, aby cukier mógł się szybciej rozpuścić.
- Po upływie doby do truskawek wlewamy wódkę, zakręcamy i odstawiamy na 7 dni w zacienione miejsce o temperaturze pokojowej.
- Po upływie tygodnia zlewamy nalewkę do innego pojemnika, bez truskawek. W dużym garnku zagotowujemy pół litra wody z pozostałym cukrem, aby powstał syrop.
- Do syropu wlewamy sok wyciśnięty z cytryny, a następnie nalewkę i zamieszać.
- Na koniec nalewkę trzeba jeszcze przefiltrować i możemy rozlewać ją do butelek. Nalewka będzie gotowa po upływie przynajmniej miesiąca, ale najsmaczniejsza jest po ok. pół roku.
Proszę się nie przejmować, jeśli nalewka zacznie z czasem gęstnieć – jest to proces naturalny i w żaden sposób nie zagraża smakowi ani przydatności nalewki do spożycia.
Kup potrzebne artykuły na sklep.chomik.pl:
- słoje szklane wielofunkcyjne
- beczułki z kranikiem
- pojemniki na artykuły sypkie
- wyciskarki do cytrusów
- butelki z zapięciem mechanicznym