Kminkówka, czyli nalewka kminkowa, z pewnością nie jest trunkiem deserowym, ale doskonale poprawia samopoczucie po sytym i ciężkim posiłku. W dodatku jest bardzo prosta w przygotowaniu i wymaga tylko 60 gram kminku oraz 1 litra czystej wódki.
Kminkówka (nalewka kminkowa) – jak ją zrobić?
Składniki:
- 60 gram kminku
- 1 litr czystej wódki
Przygotowanie:
Najpierw kminek wsypujemy do butelki, najlepiej z ciemnego szkła, a potem zalewamy go wódką i szczelnie zamykamy. Butlę odstawiamy na dwa tygodnie w ciemne miejsce. Powinna być przechowywana w temperaturze pokojowej. Dobrze jest każdego dnia zamieszać jej zawartością.

Po 14 dniach macerowania przystępujemy do drugiego etapu produkcji. Nasz nalew wygląda wtedy już zupełnie inaczej: płyn nabera głębokiej złotej barwy. Teraz należy go dwukrotnie przefiltrować na sitku z wyłożoną jałową gazą.

Po zakończeniu tej czynności nalewkę należy rozlać do butelek. Może być naturalnie mętna, więc przed podaniem warto ją wstrząsnąć. Kminkówka powinna być podawana po posiłku, jako środek na dobre trawienie. Szczególnie przyda się po ciężkich i tłustych mięsnych potrawach.

Polecamy także przepisy na inne nalewki: nalewka ziołowa, nalewka z brzozy, nalewka cynamonowa.
Kup potrzebne artykuły na sklep.chomik.pl:
