Pojawiły się już pierwsze tegoroczne ogórki gruntowe. My postanowiliśmy wykorzystać je do przygotowania ogórków małosolnych w tradycyjny sposób.
Ogórki małosolne na przestrzeni wieków wypracowały swoją dobrą opinię i cieszą się nią aż po dzień dzisiejszy. Są znane i lubiane przez młodszych i starszych, a oprócz tego mają wiele zdrowotnych i smakowych walorów. Ogórki małosolne są niskokaloryczne, dzięki czemu mogą być świetnym dodatkiem do codziennej diety.
Ogórki małosolne- film jak je zrobić?
Składniki:
- 1,5 kg ogórków gruntowych
- 2 l wody
- 1 główka czosnku
- 4 gałązki kopru
- korzeń chrzanu
- 2,5 łyżki soli kamiennej niejodowanej
Przygotowanie:
- Na samym początku gotujemy osoloną wodę i odstawiamy do ostudzenia.
- Kolejno myjemy ogórki i koper. Czosnek i korzeń chrzanu kroimy na mniejsze części.
- Teraz możemy przejść do układania składników w naszym naczyniu ceramicznym lub kamionce. Na dnie układamy połowę: koperku, czosnku i korzenia chrzanu. Przykrywamy wszystko ogórkami, a na wierzch układamy pozostałą część składników.
- Na tym etapie pozostaje nam wlać wodę z solą, tak aby przykryła wszystkie składniki. Na słoik/ kamionkę musimy nałożyć gazę lub kawałek czystego materiału oraz naciągnąć gumkę recepturkę, tak by całość była szczelnie zamknięta.
- Znakiem, że ogórki zaczynają się kisić jest mętniejąca woda. Najlepiej smakują po 2-3 dniach, ale jak wiadomo, każdy z nas ma swój ulubiony poziom ukiszenia. Smacznego!
Sprawdź także inne nasze przepisy na ogórki małosolne: ogórki małosolne domowym sposobem, ogórki małosolne, małosolne z jabłkiem
Kup potrzebne artykuły na www.sklep.chomik.pl: