Nalewka z pigwy jest bardzo wysoko ceniona przez tych, którzy zajmują się wytwarzaniem domowych trunków. Dla wielu jest to nalewka wyjątkowa, którą częstuje się tylko wybranych gości. Dlaczego? Zapewne dlatego, że ten owoc daje ciekawe połączenie smaku kwaśnego ze słodkim, pochodzącym z cukru lub miodu.
Pigwa ma też cenne właściwości zdrowotne. Przede wszystkim zawiera dużo witaminy C, dzięki czemu wzmacnia odporność organizmu. Jest także bogata w witaminy z grupy B oraz związki mineralne: magnez, wapń, potas, żelazo, miedź i fosfor. Dzięki takiemu składowi przetwory z tego owocu są szczególnie polecane w okresie jesienno-zimowym do wzmocnienia naturalnej obrony organizmu.
Co ciekawe pigwa także regeneruje wątrobę, reguluje poziom cholesterolu i oczyszcza przewód pokarmowy oraz poprawia apetyt. Pektyny zawarte w owocach pigwy wiążą metale ciężkie i pomagają usuwać je z organizmu.
Nalewka z pigwy – jak przygotować?
Składniki:
- 4 kg owoców pigwy
- 2 kg cukru
- 1 l czystej wódki 40%
- 1 l spirytusu 95%
Przygotowanie:
Owoce najpierw myjemy. Nie obieramy ich, ale kroimy w ćwiartki i wykrawamy pestki. Potem kroimy kawałki pigwy w plastry, aby alkohol mógł dotrzeć do wszystkich części owocu i wyciągnąć smak oraz cenne substancje. Plastry układamy ciasno w słoju.
Spirytus łączymy z wódką i otrzymamy w ten sposób alkohol o mocy ok. 70 procent. Takim alkoholem zalewamy owoce w słoju. Słój zakręcamy i odstawiamy na trzy tygodnie. Trzeba pamiętać, aby od czasu do czasu nim wstrząsnąć.
Po tym czasie zlewamy nalew, a owoce zasypujemy cukrem i znów odstawiamy, tym razem na dwa tygodnie. Nie należy zapominać o częstym wstrząsaniu słojem. Gdy cukier całkowicie się rozpuści, a owoce puszczą sok, zlewamy syrop i łączymy z nalewem alkoholowym. Po połączeniu możemy nalewkę przefiltrować i rozlać do butelek lub do eleganckiej beczułki z kranikiem, a potem odstawić na pół roku.
Zobacz także przepisy na inne jesienne nalewki: z ciemnych winogron, z aronii, z dzikiej róży.
Kup potrzebne artykuły na sklep.chomik.pl:
- słój wielofunkcyjny
- miska do płukania owoców
- deska do krojenia
- sitko nierdzewne
- butelki
- beczułka z kranikiem