Każdy z nas słyszał, a większość z nas pewnie jadła barszcz po ukraińsku. Tak często określa się w polskiej kuchni zabielany barszcz z dodatkiem ziemniaków. Postanowiliśmy jednak sprawdzić, jak wygląda i smakuje oryginał, czyli prawdziwy ukraiński barszcz. O przepis poprosiliśmy naszą koleżankę Ukrainkę, która wyjaśniła jak należy go przygotować i pomogła nam w gotowaniu. Okazało się, że w składzie takiej zupy nie ma tak wielu buraków, jak w tradycyjnym polskim barszczu, za to są inne warzywa.
Do przygotowania ukraińskiego barszczu są potrzebne: żeberka wieprzowe lub wołowe, ziemniaki, cebula, marchewka, kapusta i oczywiście buraki, a przecier lub passata pomidorowa.
Na zimną wodę wrzucamy żeberka i przyprawy: majeranek, ziele angielskie i liście laurowe. Gotujemy wywar na wolnym ogniu aż do zmiękczenia żeberek. Potem zbieramy szumy i liście laurowe z jego powierzchni.
Ziemniaki i cebule kroimy w kostkę. Marchew kroimy w słupki. Buraki ścieramy na tarce. Ziemniaki dodajemy do wywaru.
Na patelni podsmażamy cebulę na złoto. Dodajemy marchew w słupkach i chwilkę podsmażamy. Potem dodajemy buraki i znów smażymy. Na koniec wlewamy passatę pomidorową i dusimy razem 3-4 minuty. Zawartość patelni dodajemy do wywaru. Wszystko gotujemy na wolnym ogniu.
Szatkujemy kapustę. Potem dodajemy ją do gotującego się barszczu. Gotujemy wszystko przez kolejne 10 min. Na koniec dodajemy pieprz i sól do smaku.
Kup potrzebne artykuły na sklep.chomik.pl:
- zestaw do bulionu (6 miseczek, waza, chochelka)
- młynek do soli lub pieprzu
- pojemniki plastikowe
- pojemniki na oliwę/ocet
- zestaw garnków
- pojemniki na art. sypkie
- ostre noże kuchenne
- obieraczki do warzyw