W tym odcinku będziemy kisić ogórki w pojemniku fermentacyjnym. Jest on wykonany z estetycznego i trwałego tworzywa sztucznego. Ma pojemność 30 litrów. Posiada szczelną pokrywę. Bardzo łatwo się go czyści. Doskonale się nadaje do kiszenia ogórków czy kapusty, ale także do domowej produkcji wina i piwa. Dla ułatwienia przepis na kiszenie ogórków jest nadrukowany na ściance pojemnika.
Co potrzebujesz do kiszenia ogórków w pojemniku fermentacyjnym?
Do ich przygotowania będziemy potrzebować:
- 12 kilogramów ogórków gruntowych
- 20 łyżek soli, trzy główki czosnku
- 12 gałązek kopru
- kilku kawałków korzenia chrzanu
- 10 litrów przegotowanej wody.
Najpierw szykujemy zalewę. Do gorącej przegotowanej wody wsypujemy sól, mieszamy i odstawiamy do ostudzenia. Ząbki czosnku kroimy w podłużnie na połówki. Kroimy także korzeń chrzanu. Przygotowujemy gałązki kopru. Przyprawy dzielimy po równo na cztery części.
Na spód pojemnika wkładamy pierwszą porcję gałązek kopru oraz kawałki czosnku i chrzanu. Teraz układamy warstwę ogórków dociskając je tak, aby jak najlepiej wykorzystać miejsce w pojemniku. Warstwę ogórków znów przekładamy ziołami. Układamy trzy takie warstwy i ostatnią przykrywamy czwartą porcja przypraw. Teraz dodajemy zalewę.
Pojemnik zamykamy szczelną pokrywką. Po 2-3 dniach będziemy mieli pyszne ogórki małosolne, jeśli poczekamy dłużej – ogórki będą w pełni ukiszone.
Pojemnik fermentacyjny możesz kupić w naszym sklepie internetowym w trzech wersjach; także z kranikiem i rurką fermentacyjną. Jeśli lubisz przetwory lub domowe trunki, to jest bardzo uniwersalne i tanie narzędzie do ich produkcji.
Zobacz także inne przepisy z ogórkami: tradycyjne ogórki małosolne, ogórki małosolne z jabłkiem, ogórki po żydowsku.
Kup odpowiedni dla ciebie rodzaj pojemnika fermentacyjnego:
POJEMNIK FERMENTACYJNY 30L Z POKRYWĄ
POJEMNIK FERMENTACYJNY / WIADERKO 30L Z POKRYWĄ I KRANIKIEM