Znalazłem ciekawy przepis na nalewkę z pigwy słodzoną miodem i z dodatkiem rumu. Trochę go zmodyfikowałem i przetestowałem. Wyszła przepyszna pigwówka! Teraz mogę podzielić się swoim odkryciem.
Przepis, który mnie zainspirował, znalazłem na grupie Nalewki domowe – przepisy, porady, inspiracje. Oryginalny przepis pochodzi z serwisu Beszamel. Wprowadziłem w nim pewne zmiany, m.in. owoce postanowiłem zalać mocniejszym alkoholem, nie wódką a spirytusem nalewkowym utworzonym z połączenia wódki i spirytusu 95%.
Nalewka z pigwy z miodem i rumem – co będzie potrzebne?
Składniki
- 4 kg pigwy
- 3 l wódki
- 3 l spirytusu
- Słoik 500 ml miodu + 500 ml wody
- 200 ml rumu
- skórka i sok z pomarańczy
Jak przyrządzić nalewkę z pigwy z miodem i rumem?
- Umyte i oczyszczone z gniazd nasiennych owoce pokroić, włożyć do słoja wielofunkcyjnego, zalać spirytusem i wódką.
- Po 6 tygodniach zlać ekstrakt i odstawić.
- Zalać pigwę miodem rozpuszczonym w letniej wodzie, zamknąć słój.
- Odstawić na tydzień w ciepłym miejscu. Codziennie wstrząsnąć naczyniem.
- Zlać syrop, połączyć z ekstraktem, dodać rum, skórkę i sok z pomarańczy. Odstawić na 2 tygodnie.
- Zlać przez lejek filtracyjny i odstawić na 6 miesięcy.
Zobacz także klasyczne przepisy na nalewki z: pigwy, winogron, gruszek.
Kup potrzebne artykuły na sklep.chomik.pl: