Niezastąpiony dodatek do herbaty i najlepsze nadzienie kruchych ciastek. Gęsta, słodka, niezwykle aromatyczna konfitura malinowa ma moc witamin i orzeźwiającego smaku. Zapraszamy do przyrządzenia jej z nami.
Jak zrobić konfiturę z malin?
Składniki na konfiturę malinową:
- 3 kg malin
- 2 kg cukru
- 3 szklanki wrzątku
- 1 cytryna
Przepis na konfiturę z malin:
- Z cukru i wrzątku przyrządzamy syrop cukrowy. Jak go zrobić? Kliknij tutaj.
- Z cytryny ścieramy skórkę i wsypujemy do syropu, następnie wyciskamy sok i także wlewamy do syropu. Na końcu dodajemy także maliny i całość gotujemy pół godziny, oczywiście mieszając od czasu do czasu delikatnie, aby nic się nie przypaliło.
- Po upływie 30 minut konfiturę ściągamy z ognia i odstawiamy na całą noc.
- Następnego dnia konfiturę smażymy przez kilka minut, dzięki czemu stanie się gęsta i szklista, a następnie przekładamy do wyparzonych uprzednio i ciepłych słoiczków.
- Na koniec, słoiki zakręcamy, po czym odwracamy do góry dnem i pozostawiamy do wystygnięcia.
Kup potrzebne artykuły na sklep.chomik.pl:
- tarki kuchenne
- wyciskacze do cytrusów
- słoiczki na przetwory
- lejki do słoików
- pojemniki na artykuły sypkie