Chcesz wzmocnić swoją odporność, poprawić detoksykację organizmu, wspomóc pracę jelit, a może pragniesz naturalnie poprawić wygląd i zdrowie swojej skóry? Zakwas a buraków jest doskonałym rozwiązaniem, które warto stosować przez okrągły rok! Doktor Ewa Dąbrowska poleca jego picie m.in. w czasie postu warzywno-owocowego! Sprawdź, jak w prosty sposób przygotować wartościowy zakwas buraczany!
Czas przygotowania: ok. 20-25min
Gotowy do spożycia: po ok. 7-14 dniach
Składniki:
- 2 kg buraków,
- 10 ząbków czosnku,
- parę kawałków imbiru
- oraz korzenia chrzanu,
- 14 groszków czarnego pieprzu,
- 10 groszków ziela angielskiego,
- 8 liści laurowych,
- 1 łyżeczka kminku,
- 1 łyżeczka ziaren kolendry
- 2 łyżeczki koperku, 3 łyżeczki wody z kiszonych ogórków
Przepis na zakwas z buraków:
1. Obierz 2kg buraków i pokrój je na 1cm krążki. Buraki przełóż do słoja, dodaj ząbki czosnku, imbir i korzeń chrzanu, czarny pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, kminek, ziarna kolendry oraz koperek.
2. W międzyczasie ugotuj 2 l posolonej wody. Na 1l przypada 1 łyżeczka soli. Wodę w letniej temperaturze wlej pod samą zakrętkę.
3. Następnie dodaj wodę z kiszonych ogórków, przyspieszy to proces kwaszenia. Dociśnij łyżeczką składniki zakwasu, tak aby żaden nie wystawał ponad powierzchnię, to zapobiegnie pojawieniu się pleśni.
4. Na koniec zakręć słoik. Co 1-2 dni sprawdź czy na górze pojawiła się niewielka ilości pleśni, którą delikatnie usuń. Następnie wpuść na chwilę powietrze i znowu zakręć słoik.
Po ok.5-7 dniach zakwas z buraków jest już gotowy do spożycia!
Na zdrowie!
Zobacz także przepisy na: syrop z mniszka lekarskiego i napój pietruszkowy.
W naszym sklepie internetowym, znajdziesz wszystkie produkty, których użyliśmy:
- 4l słoik z kranikiem https://sklep.chomik.pl/sloj-4l-z-kranikiem-na-podstawce—teczowy-polysk,872,14344.html
- miski,
- miarka,
- noże,
- deska do krojenia,
- dzbanek z miarką,
- zestaw garnków.