Ciasto dyniowe to doskonały pomysł na jesienny deser o piernikowo-korzennym smaku. Jeśli chcesz pozostać w klimacie zbliżającej się jesieni, ciasto będzie świetnym uzupełnieniem do kremowego spice latte. To także doskonały pomysł na deser solo, szczególnie jeśli lubisz proste przepisy – ciasto proponowane przez nas przygotujesz błyskawicznie!
Poznaj nasz przepis na ciasto dyniowe
Składniki:
Czas przygotowania: ok. 55 minut
- 230 g mąki pszennej
- łyżeczka sody
- pół łyżeczki soli
- pół łyżeczki cynamonu
- łyżeczka gałki muszkatołowej
- 150 g cukru
- 70 ml wody
- 100 ml oleju rzepakowego
- szklanka purée z dyni (upieczona dynia, bez skórki, najlepiej dynia hokkaido)
- 2 jajka
- 1/2 czekolady
Ciasto dyniowe z czekoladą
- Rozgrzej piekarnik do 180°C. Obierz ze skórki dynię, wytnij gniazda i zostaw pestki dyni do prażenia. Pokrój dynię w kostki i piecz przez 30 min. Pestki możesz upiec z dodatkiem soli i oleju na osobnej blaszce w takiej samej temperaturze, przez ok. 30 min.
- Zblenduj upieczoną dynię. Gdy już masz gotowe purée. Posmaruj keksówkę masłem i wyłóż papierem do pieczenia.
- W średniej misce wymieszaj mąkę, sodę, sól, cynamon i gałkę muszkatołową. Odstaw miskę na bok. W dużej misce wymieszaj cukier, olej, wodę, purée z dyni i jajka.
- Składniki mokre wlej do suchych i dokładnie połącz. Przelej ciasto do foremki. Na wierzch wyłóż czekoladę pokrojoną w drobną kostkę.
- Piecz ciasto przez ok. 55 min. po ok. 30 minutach, przykryj ciasto folią aluminiową, tak by nie przypiekło się za mocno z góry. Dalej piecz do suchego patyczka przez ok. 25 minut.
- Ciasto wyjmij z blachy, dopiero wtedy, gdy ostygnie. Dopiero wtedy pokrój je na kawałki. Teraz możesz udekorować ciasto upieczonymi ziarnami dyni.
Smacznego!
Sprawdź także: Drożdżówki z truskawkami i kruszonką
Kup potrzebne artykuły na sklep.chomik.pl:
- miski
- sztućce
- miarka
- pojemnik na ciasto
- deska do krojenia
- łopatka do nakładania ciasta
- forma do pieczenia ciasta