Nalewka z aromatycznych cytryn to trunek, który możemy przygotowywać w dowolnym momencie roku, kiedy tylko przyjdzie nam ochota. Najlepiej smakuje ona jednak latem, skutecznie orzeźwia i dostarcza witamin.
Jak zrobić cytrynówkę?
Składniki na nalewkę cytrynową:
- 7,5 kg cytryn
- 3 kg cukru
- 2 l wody przegotowanej
- 2,5 l spirytusu
Przepis na cytrynówkę:
- Z obranych cytryn wyciskamy sok, który następnie przecedzamy przez sitko z gazą.
- Do soku wsypujemy 3 kg cukru i całość gotujemy przez 10 minut.
- Sok z cukrem wlewamy do słoja, a potem zalewamy chłodną przegotowaną wodą i spirytusem.
- Zamykamy słój i odstawiamy na 7 dni, aby nabrała smaku i aromatu.
- Na koniec nalewkę przecedzamy i rozlewamy do butelek, które korkujemy.