Cytrynówka to jedna z bardziej popularnych nalewek. Jest orzeźwiająca i aromatyczna. Nalewka cytrynowa zasmakuje nie tylko miłośnikom odświeżających połączeń smakowych, ale także osobom lubiącym nutkę słodkości w domowych trunkach. Warto zauważyć też, że cytrynówka posiada wiele właściwości zdrowotnych,a spożywana w małych ilościach pozwoli nam zażegnać przeziębienie i złe samopoczucie.
Nalewka cytrynowa jest bardzo prosta w przygotowaniu. Można ją degustować już po upływie 7 dni. Dla wielbicieli bardziej wyrazistego smaku zalecamy leżakowanie cytrynówki przez kilka tygodni.
Cytrynówka – film jak ją zrobić?
Składniki:
- spirytus 1,5 l
- miód płynny akacjowy lub lipowy 600 g
- soczyste cytryny
- cukier 400 g
- woda 2,5 l
Przygotowanie:
Na samym początku parzymy cytryny, a potem osuszamy. Możemy je także pomasować, aby dały jak najwięcej soku.
Następnie ścieramy skórkę na tarce o małych oczkach. Trzeba zrobić to tak, aby zetrzeć tylko żółtą część skóry. Biała część ma gorzkawy smak i lepiej, żeby nie użyczyła go naszej nalewce. Startą skórkę wrzucamy do słoja i zalewamy spirytusem. Taki nalew odstawiamy na noc.
Cytryny kroimy na pół i wyciskamy sok, a w następnej kolejności wlewamy go do garnka. Sok łączymy z wodą, cukrem i miodem. Podgrzewamy aż cukier i miód się całkowicie rozpuszczą. Płyn po ostudzeniu przecedzamy przez sitko do słoja wielofunkcyjnego.
Następnego dnia przecedzamy spirytus, usuwając skórkę cytryny i łączymy go z płynem z soku cytryn. Dokładnie mieszamy i pozostawiamy w słoju na 7 dni przechowując go w chłodnym miejscu, najlepiej w lodówce.
Po siedmiu dniach filtrujemy nalewkę przez sitko z gazą i rozlewamy do butelek. Z tej ilości składników otrzymaliśmy ponad 4 litry pysznej nalewki. Pamiętaj, aby podawać ją wychłodzoną.
Sprawdź także inne nasze przepisy na cytrynówkę: nalewka chilli-cytrynowa, nalewka cytrynowo-imbirowa.
Kup potrzebne artykuły na sklep.chomik.pl:
- słój wielofunkcyjny
- pojemniki na artykuły sypkie
- butelki
- wyciskacz do cytrusów
- tarka kuchenna