Pączki! Wszyscy o nich marzymy, ale jemy bardzo ostrożnie pamiętając o tym, ile zawierają kalorii. Jest tylko jeden dzień w roku, gdy o tym zapominamy i oddajemy się pączkowej uczcie. Oczywiście, to Tłusty Czwartek.
Są dowody na to, że pączki w polskiej kuchni pojawiły się już w XVI wieku, choć prawdopodobnie miały trochę inny kształt. Podobne do dzisiejszych, kuliste pączki są potwierdzone w źródłach z XVIII wieku. A więc jedząc je dotykamy bardzo starej historii.
Dyskusję o tym, czy pączki jeść, czy nie jeść, pozostawiamy innym. Ten artykuł jest dla tych, którzy już decyzję podjęli i chcą je własnoręcznie przygotować i zjeść. Proponujemy przepis prosty i bardzo skuteczny.
Pyszne pączki – jak je zrobić?
Składniki:
- szklanka mleka
- 50 g drożdży
- 1 kg mąki
- 5 jajek
- 2 łyżki cukru
- szczypta soli
- cukier waniliowy
- marmolada z różą
- 2 l oleju
- kostka smalcu
Przygotowanie:
Najpierw przygotowujemy zaczyn. Do jednej szklanki ciepłego mleka dodajemy 50 gram drożdży, dwie łyżki cukru oraz saszetkę cukru waniliowego. Wszystko razem mieszamy i odstawiamy na chwilę.
W tym czasie rozbijamy 5 jajek i oddzielamy białka od żółtek. Żółtka roztrzepujemy. Dodajemy je do zaczynu i dosypujemy jeszcze 0,5 kg mąki i szczyptę soli.
Teraz ubijamy białka jajek i dodajemy stopniowo do ciasta. Dosypujemy także mąkę, aby zachować odpowiednią konsystencję. Odstawiamy je do wyrośnięcia. Najlepiej przykryć miskę z ciastem ściereczką lub ręcznikiem.
Po około 30 minutach wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę posypaną mąką. Wycinamy szklanką kulki pączków i szprycujemy je marmoladą. Uformowane pączki zostawiamy na chwile do wyrośnięcia.
W tym czasie w dużym garnku lub woku podgrzewamy olej i rozpuszczamy w nim kostkę smalcu. Gdy już się nagrzeje, wrzucamy pączki na olej i smażymy pod przykryciem pamiętając, aby po chwili obrócić je na druga stronę. Po usmażeniu przekładamy je na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, aby odsączyć tłuszcz. Gdy ostygną posypujemy je cukrem pudrem.
Pączki są gotowe. Teraz można się nimi zajadać. A jeśli masz ochotę na inne słodkie przysmaki, to polecamy także: róże karnawałowe, ciasteczka orkiszowe i faworki.