Intensywny smak aromatycznej czarnej kawy z dodatkiem alkoholu. Jeśli jesteś prawdziwym kawoszem, ten likier jest właśnie dla ciebie. Przepis na likier kawowy, który tu proponujemy, jest prosty i daje świetny efekt. To prawdziwa esencja kawy.
Jak zrobić domowy likier kawowy?
Składniki:
700 ml jasnego rumu
200 gramów kawy rozpuszczalnej
350 g cukru brązowego
350 g wody2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Przygotowanie:
1. Wsyp kawę do słoja i zalej białym rumem.
2. Dodaj ekstrakt waniliowy.
3. Zamknij słój i schowaj w ciemnym miejscu na miesiąc. Codziennie wstrząsaj słoikiem.
4. Po tym czasie przefiltruj płyn przy pomocy lejka spiralnego lub sitka i gazy.
5. Sporządź syrop cukrowy dodając do przegotowanej wody brązowy cukier. Mieszaj aż się rozpuści, potem dodaj syrop do nalewu. Odstaw na parę dni, aby nalewka się dobrze połączyła.
6. Przelej likier do butelek. Likier jest już gotowy. Trzymaj go w chłodnym i zaciemnionym miejscu.