Drożdżówki to przepyszna słodka przekąska idealna do kawy. Można je robić z rabarbarem, śliwkami czy serem. Tym razem prezentujemy drożdżówki z truskawkami i kruszonką. Warto zrobić je samodzielnie, bo mamy kontrolę nad składnikami i możemy zadbać, aby były jak najbardziej naturalne. Przepis nie należy co prawda do tych najprostszych, ale szybko można się go nauczyć i cieszyć smakiem domowych drożdżówek.
Drożdżówki z truskawkami i kruszonką – co potrzebujemy?
Składniki:
Ciasto:
- 50 g drożdży
- 100 g cukru
- 250 ml mleka ciepłego
- 700 g mąki
- 120 g masła roztopionego i przestudzonego
- 2 jajka
- szczypta soli
Nadzienie:
- 300 g truskawek
- 1 łyżkę mąki ziemniaczanej
- cukier do smaku
Do posmarowania:
- 2 żółtka
- 2 łyżki mleka
Kruszonka:
- 45 g mąki pszennej
- 25 g cukru
- 25 g masła
Lukier:
- 0,5 szklanki cukru pudru
- 2 łyżki gorącej wody
Drożdżówki z truskawkami i kruszonką – jak je zrobić?
Mąkę przesiewamy do miski. Następnie przygotowujemy rozczyn łącząc drożdże, cukier, trzy łyżki mąki z lekko podgrzanym mlekiem i wszystko ze sobą mieszamy. Rozczyn przykrywamy czystą ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 10-20 min.
Do miski z pozostałą mąką dodajemy jajka, roztopione chłodne masło, sól i wyrośnięty rozczyn. Ciasto dokładnie wyrabiamy, tak aby odklejało się od ręki. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę (powinno podwoić swoją pojemność).
W międzyczasie przygotowujemy kruszonkę zagniatając masło z mąką i cukrem. Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i kroimy w niedużą kostkę. Mieszamy je z mąką ziemniaczaną i cukrem. Cukier puder łączymy z gorącą wodą i dokładnie mieszamy aby powstał lukier.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części i jedną z nich dzielimy na 8 kawałków. Formujemy z nich kulki i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy jeszcze na ok. 20 min do wyrośnięcia. Każdą kulkę delikatnie zgniatamy na placek i za pomocą dna szklanki lub nóżki od kieliszka formujemy dołek.
Dokładnie smarujemy je połączonymi żółtkami z mlekiem. Do dołka dajemy czubatą łyżkę owoców, następnie obficie posypujemy kruszonką. Drożdżówki pieczemy w 180 stopniach przez około 20-25 min.
Ostudzone drożdżówki dekorujemy lukrem i gotowe. Smacznego!