Intensywny kolor, chociaż mało wyrazisty smak. Jednak poprzez odpowiedni dobór składników i przypraw z dyni można wyczarować wspaniałe smakołyki – np. nalewkę!
Jak zrobić nalewkę z dyni?
Składniki na nalewkę dyniową:
- 2,5 kg miąższu z dyni
- 2,5 l wódki
- 0,5 l wody
- 1 kg cukru
- 1 łyżeczka goździków
- kawałek świeżego imbiru
Przepis na nalewkę z dyni:
- Miąższ z obranej dyni, pozbawiony pestek, a potem kroimy w kostkę o boku ok. 1 cm.
- Do słoja wrzucamy goździki i imbir pokrojony w plastry, a następnie kostki dyni.
- Całość zalewamy wódką, szczelnie zamykamy i odstawiamy na miesiąc czasu w ciepłe zacienione miejsce.
- Po 30 dniach z cukru i wrzącej wody sporządzamy syrop. Na koniec, po wystudzeniu wlewamy go do słoja z dynią i ponownie zamykamy na tydzień.
- Za siedem dni nalewka jest gotowa do przefiltrowania, ale wcześniej musimy odcisnąć z dyni jak najwięcej soku. Możemy to zrobić przy pomocy sokowirówki. Klarowny płyn uzyskamy, jeśli przecedzimy nalewkę przez sito z gazą lub bibułkę filtracyjną.
- Po rozlaniu do butelek nalewka powinna odstać minimum 6 miesięcy przed spożywaniem.
Kup potrzebne artykuły na sklep.chomik.pl:
- słoje wielofunkcyjne
- pojemniki na art. sypkie
- dzbanki z miarką
- salaterki plastikowe
- butelki piersiówki 200 ml