Wyrazisty smak, energetyzująca barwa i kuszący owocowy zapach, a do tego ze stosunkowo niewielką ilością cukru. Niskosłodzony dżem brzoskwiniowy domowej roboty to smakołyk, po który możemy sięgać bez obaw o niekorzystny wpływ na figurę. Spróbujcie przyrządzić go z nami, zapraszamy!
Jak zrobić niskosłodzony dżem z brzoskwiń?
Składniki na niskosłodzony dżem z brzoskwiń:
- 3 kg brzoskwiń
- 1 pomarańcza
- 0,5 kg cukru
Przygotowanie niskosłodzonego dżemu z brzoskwiń:
- Brzoskwinie moczymy przez 3 minuty we wrzątku, a następnie obieramy ze skórki i kroimy w ósemki lub drobniej.
- Z umytej i sparzonej pomarańczy ścieramy skórkę, po czym wyciskamy sok.
- Brzoskwinie przekładamy do garnka, wlewamy sok wyciśnięty z pomarańczy i wsypujemy połowę ilości cukru. Całość odstawiamy na godzinę, aby brzoskwinie puściły sok.
- Garnek z brzoskwiniami stawiamy na ogniu, wsypujemy skórkę pomarańczową i doprowadzamy do wrzenia. Od tego momentu gotujemy całość przez godzinę,mieszając, aby nic się nie przypaliło.
- Następnie wsypujemy resztę cukru i dżem gotujemy jeszcze pół godziny, po czym odstawiamy na całą noc.
- Następnego dnia dżem ponownie stawiamy na ogniu i gotujemy tym razem do uzyskania pożądanej konsystencji, mniej więcej przez pół godziny.
- Na koniec gotowy dżem nakładamy do wyparzonych i ciepłych słoiczków, cały czas trzymając go na ogniu.
- Słoiki zamykamy, odwracamy do góry dnem i pozostawiamy do wystygnięcia.
Kup potrzebne artykuły na sklep.chomik.pl:
- wyciskacze do cytrusów
- tarki kuchenne
- pojemniki na artykuły sypkie
- garnki nierdzewne
- lejki do słoików
- słoiki na przetwory