Jajka faszerowane to świetny sposób na urozmaicenie wielkanocnego stołu. Wszak wiadomo, że w świątecznym menu musza być jajka, więc jeśli podamy je w taki sposób, to na pewno nie będzie nudno. Z całą pewnością można też powiedzieć, że jajka faszerowane ze śledziem będą pasować na każdą okazję. Ich łagodnie wytrawny smak powinien przypaść do gustu wszystkim, którzy lubią ryby, a przynajmniej je tolerują.
Do ich przygotowania użyjemy łatwo dostępnych składników. Będziemy potrzebować: 6 jajek, jeden duży lub dwa małe filety śledziowe typu matjas, po jednej łyżce gęstego jogurtu naturalnego i majonezu oraz świeże zioła: koperek, pietruszka i szczypiorek, a także sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie też nie powinno nastręczyć problemów. Na pewno przyda się szpryca lub worek cukierniczy, to one decydują o tym, czy przygotowana przez nas potrawa będzie pięknie wyglądać. Ważny jest także talerz, na którym podamy jajka: możemy wybrać specjalny dedykowany im talerz z wgłębieniami albo każdy inny, który wyeksponuje ich piękno ukryte w prostocie.
Zatem zabieramy się do pracy. Zobacz jak je przygotować – wszystko wyjaśniliśmy w naszym filmie.
Jajka faszerowane ze śledziem – przepis
Składniki:
- 6 jajek
- 1-2 filety śledziowe typu matjas
- po jednej łyżce gęstego jogurtu naturalnego i majonezu
- świeże zioła: koperek, pietruszka i szczypiorek
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Jajka gotujemy na twardo, potem studzimy i obieramy. Gdy się gotują mamy czas, aby posiekać zioła: pietruszkę, szczypiorek i koperek.
Ugotowane jajka kroimy na pół i oddzielamy żółtko. Białkowe łódeczki odkładamy, natomiast żółtka blendujemy razem z ziołami, jogurtem i majonezem. Powstałą pastę doprawiamy do smaku sola i pieprzem. Pasta musi być odpowiednio gęsta, więc najlepiej stopniowo dodawać jogurt i majonez. Jeśli jednak wyszła nam zbyt płynna, można dodać nieco tartej bułki.
Do faszerowania jajek użyjemy worka cukierniczego z końcówką – takie praktyczne zestawy możesz znaleźć w ofercie Chomika. Woreczek nacinamy i w otworze umieszczamy wybrana końcówkę. Potem napełniamy go naszą pastą. Teraz możemy faszerować jajka tak, aby ładnie wyglądały.
Filet śledziowy kroimy w paski. Sam zdecyduj, ile go dać na jajka. Można dać mniejszy lub większy kawałek – tak jak lubisz. podajemy je na eleganckim talerzu, który możemy dodatkowo przystroić ziołami.
Polecamy także przepis na jajka faszerowane na ostro, święconkę, domowy żurek oraz wytrawne babeczki wielkanocne z nadzieniem.