Jak filtrować nalewkę? Jaką zastosować metodę? Jakiego narzędzia użyć? To bardzo częste pytania wśród osób, które chcą zrobić domową nalewkę. Szczególnie tych, którzy dopiero zaczynają swoja przygodę z nalewkarstwem.
Nic dziwnego, że ten problem nurtuje tak wiele osób. Filtrowanie nalewki to proces zarówno czasochłonny, jak i nie zawsze w pełni skuteczny. Bywa, że aby efekt był zadowalający, filtrowanie trzeba powtarzać i zajmuje jeszcze więcej czasu.
Właśnie dlatego jeden z filmów na naszym kanale Nalewki Piwniczki Chomika poświęciliśmy testowi nowości: lejka spiralnego ze specjalnym filtrem do alkoholu.
Test lejka spiralnego wypadł bardzo obiecująco. Efekt był wręcz zaskakujący: po jednokrotnym filtrowaniu resztka nalewki cytrynowej, w której zebrało się mnóstwo osadu, zamieniła się w idealnie klarowny trunek. Oczywiście proces filtrowania zajął trochę czasu. Jednak duża pojemność lejka pozwala zalać go taką ilością płynu, który przefiltruje się podczas nocy. Jeśli mamy dużo nalewki do filtrowania, rano możemy wlać kolejną porcję i następną znów na noc.
Akcesoria do wyrobu nalewek znajdziesz w sklepie Chomika: