Już za kilka dni długo wyczekiwane przez wszystkich święta Bożego Narodzenia. Z tym wyjątkowym czasem w roku związane jest wiele tradycji. Jak mówi popularne przysłowie: „Co kraj, to obyczaj”. W Polsce mamy wiele świątecznych zwyczajów, których z pełnym zaangażowaniem przestrzegamy.
My, dzisiaj w Piwniczce Chomika daliśmy się ponieść i przygotowaliśmy jedno z tradycyjnych dań wigilijnych. Mamy na myśli oczywiście – kluski z makiem.
Ten słodki deser spożywamy raz w roku, dlatego doceniamy jego wyjątkowy i oryginalny smak. Każdy z nas wie, że bez słodkości na stole, nie ma udanych świąt!
Nasza propozycja klusek z makiem jest bardzo szybka i prosta w przygotowaniu. Już w przeciągu kilku minut przygotujesz pyszne danie wigilijne!
Do przygotowania klusek z makiem będziemy potrzebować: masę makową, miód, makaron, masło oraz rodzynki.
Składniki
- 1 puszka masy makowej
- 2 łyżki miodu
- Makaron tagliatelle lub łazanki
- ½ łyżeczki roztopionego masła
- 2 łyżki rodzynek
Kluski z makiem – przygotowanie
Gotujemy makaron, ja dzisiaj wybrałam makaron tagliatelle, ale można użyć również innego rodzaju, na przykład makaron łazanki.
W czasie, kiedy makaron się gotuje, zaczynamy podgrzewać masę makową.
Ugotowany makaron odcedzamy i dodajemy masło, aby makaron nam się nie skleił.
Makaron przekładamy do szklanej salaterki. Dodajemy podgrzaną wcześniej masę makową oraz rodzynki. Całość polewamy miodem i mieszamy.
To już wszystko. Mamy gotowe pyszne, danie wigilijne.
Zobacz inne przepisy na Boże Narodzenie: pierniczki świąteczne, kompot z suszu, ciasteczka imbirowe, dorsz w panierce panco, smażony śledź w marynacie.