Nie masz pomysłu na pożywną kolację, a może znudziły Ci się tradycyjne polskie zupy? Mamy dla Ciebie doskonały pomysł! Krem z pieczonych warzyw to świetny pomysł na danie vege! Poznaj prosty przepis i przygotuj to smaczne danie w 20 minut!
Czas przygotowania: ok. 20-25min
Jak przygotować krem z pieczonych warzyw?
Składniki:
- 1 cebula
- 1 batat
- 1 papryka czerwona
- 2 marchewki
- 1 główka czosnku
- 10g oliwy z oliwek
- 750ml bulionu warzywnego
- sól,
- pieprz mielony
- papryka słodka
- oregano
Przepis
- Pokrój warzywa: batata, marchewkę, cebulę i paprykę czerwoną, a także główkę czosnku. Następnie wyłóż je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Warzywa przypraw solą, pieprzem, słodką papryką i oregano, a na końcu polej wszystko oliwą z oliwek. Warzywa piecz przez ok. 20-25 minut w piekarniku nastawionym na 200 stopni.
- Gdy warzywa się upieką przełóż je do garnka, dodaj wcześniej przygotowany bulion i wszystko zblenduj.
- Krem gotuj jeszcze przez chwilę, a następnie przelej do miski. Podawaj ze swoimi ulubionymi dodatkami jak chrupkie pieczywo czy pestki dyni. Smacznego!
Zobacz także przepisy na krem z dyni oraz zupę krem z ogórków.
W naszym sklepie internetowym, znajdziesz wszystkie produkty, których użyliśmy: