Likier krówkowy to najpopularniejsza nazwa trunku zrobionego na bazie masy kajmakowej. Jest nazywany także kajmakówką lub likierem kajmakowym. Jednak nie nazewnictwo jest tu najważniejsze, ale smak. A ten – jeśli tylko lubisz słodycze – jest wyjątkowy.
Likier krówkowy jest trunkiem bardzo uniwersalnym. Podany solo może być doskonałym deserem, pasuje do czarnej kawy i można go dodać do lodów. Jeżeli lubisz krówki, na pewno przypadnie ci do gustu. Jednego nie mozna o nim powiedzieć – że jest fit.
Jak zrobić likier krówkowy
Do jego zrobienie nie potrzebujemy wielu składników. Wystarczą nam:
- 2 puszki masy kajmakowej
- 1l mleka skondensowanego niesłodzonego
- 1l spirytusu 95%
- 800 ml wody
Przygotowanie kajmakówki
Kajmak wrzucamy do garnka i zalewamy mlekiem. Stawiamy na kuchence i podgrzewamy cały czas mieszając, aby go nie przypalić i dokładnie rozpuścić w mleku. Gdy płyn dochodzi do wrzenia, zmniejszamy ogień i w tej temperaturze podgrzewamy jeszcze chwilę, aż grudki kajmaku się rozpuszczą. Teraz zawartość garnka przelewamy przez sitko i przecieram pozostałe grudki, które się na nim zatrzymały.
Tak przygotowany gęsty płyn odstawiamy do ostudzenia. Gdy wystygnie, dolewamy do niego alkohol. Wcześniej jednak spirytus należy rozcieńczyć, łącząc go z wodą. Do 800 ml wody dolewamy 1 litr spirytusu 95-procentowego. Taki roztwór dolewamy do ostudzonego kremu kajmakowego i mieszamy, żeby się dokładnie połączył.
Likier jest już gotowy, ale zanim go podamy, powinien jeden dzień postać w chłodnym miejscu, aby się przegryzł.