Likier z kinderków, czyli popularnej kinder czekolady to przebój internetu. My przygotowaliśmy wersję dla miłośników deserowej czekolady, czyli z mniejszą ilością cukru. Likier wyszedł wyśmienity, więc dzielimy się przepisem i gorąco polecamy.
Składniki
- 450 ml mleka 3,2%
- 300 ml śmietanki 30%
- 3 kinder czekolady
- 40 g cukru
- 400 ml wódki
Jak przygotować likier z kinderków
Kinderki łamiemy na mniejsze kawałki i wrzucamy do garnka. Dolewamy mleko i śmietankę. Dodajemy też cukier. Podgrzewamy garnek na małym ogniu, ale tak aby nie doprowadzać do wrzenia. Cały czas mieszamy, żeby masa czekoladowa się nam nie przypaliła.
Podgrzewamy i mieszamy tak długo, aż czekoladki się dokładnie rozpuszczą. Gdy to się stanie, zdejmujemy garnek z palnika i odstawiamy do całkowitego ostudzenia. Jeśli na powierzchni utworzy się gruby kożuch, ściągamy go i wyrzucamy.
Gdy zawartość garnka się wystudzi, dolewamy odmierzoną ilość wódki i wszystko razem mieszamy. Teraz likier mamy już gotowy. Przelewamy go do butelek i odstawiamy w chłodne miejsce, najlepiej na jakiś czas do lodówki.
Wyszło nam prawie półtora litra pysznego, aksamitnego likieru. Dzięki zmniejszeniu ilości cukru powstał trunek nieprzesłodzony dla amatorów deserowej czekolady. Nasz likier ma około 15 procent zawartości alkoholu. I naprawdę świetnie smakuje!