Dynia zachwyca swym kolorem i smakiem. Jest też bardzo uniwersalnym składnikiem różnych dań. Kultowa zupa-krem z dyni, to tylko jedna z licznych form przygotowania jej w kuchni. Warto więc zachować dynię na zimę. Świetnym rozwiązaniem jest marynowana dynia.
Jest ona również bardzo uniwersalna: może być dodatkiem do obiadu czy składnikiem sałatki. Dobrze pasuje do kanapek czy koreczków na imprezę.
Marynowana dynia – jak ją zrobić
Oprócz dyni będziemy potrzebować: ocet spirytusowy, cukier, ziele angielskie, cynamon, goździki, trochę soli i wodę.
Składniki:
- dynia (ok. 3 kg)
- 250 ml octu spirytusowego 10%
- 1l wody
- przyprawy: ziele angielskie, cynamon, goździki
- 1/2 łyżeczki soli
- 250 g cukru
Przygotowanie:
Dynię myjemy, suszymy i kroimy na mniejsze kawałki, a potem usuwamy nasiona i obieramy ze skórki. Takie oczyszczone części kroimy w kostkę. Wreszcie pokrojoną dynię wkładamy do słoików i dodajemy przyprawy rozkładając je równomiernie.
Teraz przygotowujemy zalewę. Do garnka wlewamy litr wody, podgrzewamy i wsypujemy cukier i sól, a potem mieszamy aż do ich rozpuszczenia. Na końcu wlewamy ocet i krótko podgrzewamy płyn w garnku, aby znów był doszedł do wrzenia. Taką gorącą zalewę wlewamy do słoików. Zostawiamy trochę przestrzeni do krawędzi i zakręcamy słoiki. Jeśli dynię mamy zamiar szybko wykorzystać, nie musimy jej pasteryzować. Jeśli natomiast ma stać dłużej, pasteryzuj słoiki przez 20 minut.
Zobacz także inne nasze przepisy z dynią: krem z dyni, dżem, dyniówka.