Miód z mniszka lekarskiego zamiast syropu?
Kto z nas nie spożywał podczas choroby czy to w herbacie, czy solo syropu z mniszka lekarskiego? Ten popularny napój ma wielu fanów. Jednak nie każdy słyszał o miodzie z mniszka lekarskiego. Wyróżnia się swoimi właściwościami prozdrowotnymi. Spożywany regularnie chroni wątrobę, może też być stosowany jako osłona przy przyjmowaniu antybiotyków i wiele, wiele innych. Jest słodki i na pewno przypadnie do gustu tym, którzy lubią słodycze.
My skorzystaliśmy ponownie, z kończącego się już sezonu na mniszki lekarskie i przygotowaliśmy z nich miód. Sprawa wygląda bardzo prosto, do przygotowania potrzebujemy ok. 300 kwiatów mniszków, 2 cytryny i zamiast cukru- miód.
Miód z mniszka lekarskiego- jak zrobić?
Składniki:
• 300 kwiatów mniszka
• 1 kg miodu płynnego
• 2 cytryny
• ½ szklanki cukru
Przepis na miód z mniszka lekarskiego:
- Po zebraniu 300 kwiatów mniszka lekarskiego rozkładamy je na papierze na minimum jedną godzinę, aby pozbyć się wszystkich niechcianych lokatorów. Następnie płuczemy kwiaty pod bieżącą wodą.
- Później wkładamy wypłukane mniszki do garnka i zalewamy wodą, tak aby woda przykryła kwiaty. Gotujemy około 15 min.
- Garnek wraz z zawartością odstawiamy na 24 godziny, najlepiej przykryty bawełnianą ścierką.
- Kolejnego dnia odcedzamy wywar od pulpy kwiatowej.
- Kolejno wyciąg należy połączyć z miodem – na każde 0,5 l otrzymanego soku należy dodać około 1/2 kg miodu rzepakowego lub wielokwiatowego i świeżo wyciśnięty sok z jednej cytryny.
- Tak uzyskaną mieszankę podgrzewaj w łaźni wodnej przez 15 minut nie dopuszczając do wrzenia, po czym gorący rozlewaj do sterylnych butelek lub słoiczków.
- Słoiczki/butelki ustaw do góry dnem do ostygnięcia, na koniec opisz je etykietami.
Kup potrzebne artykuły na www.sklep.chomik.pl: