Nalewka na papryczkach chili i skórce z cytryny to oczywiście trunek dla twardzieli. Może stanowić doskonałą bazę do drinka Krwawa Mary. Kto jest odważny, ten niech spróbuje paprykówki!
Jak zrobić nalewkę z chili z cytryną?
Składniki na nalewkę z chili i cytryny:
- 8 papryczek chili
- 15 cytryn
- 2 l spirytusu
- po 1 l wódki i wody
- 1 kg cukru
Przepis na nalewkę z chili:
- Dokładnie umyte i sparzone cytryny obieramy ze skórki, uważając, aby nie zetrzeć białej gorzkiej warstwy i skórki wrzucamy do słoja, a z cytryn wyciskamy sok i zalewamy nim skórki.
- Papryczki rozcinamy wzdłuż i także wrzucamy do słoja.
- Składniki zalewamy wódką, a następnie spirytusem.
- Słój zamykamy i potem odstawiamy w jasne, ciepłe miejsce na 2 tygodnie.
- Po 14 dniach z cukru i wody przyrządzamy syrop.
- na koniec zawartość słoja łączymy z cukrowym syropem.
- Całość filtrujemy i rozlewamy do butelek, aby już za trzy miesiące spróbować nalewki.