Nalewka jarzębinowa ma wiele cennych składników dla naszego zdrowia. Owoce jarzębiny mają w sobie więcej karotenu niż marchewka i bardzo dużo witaminy C, dlatego też są stosowane w przeziębieniach i dla odporności. Jarzębina ma także właściwości przeczyszczające i moczopędne, dzięki czemu jest polecana osobom, które mają problemy z nerkami albo cierpią na nieżyt żołądka czy zapalenie wątroby.

Nalewka z jarzębiny – co będzie potrzebne?
Do przygotowania nalewki jarzębinowej będziemy potrzebować:
- 1 kg owoców jarzębiny (przemrożonej),
- 0,5l spirytusu 95%
- 0,5l wódki
- 0,4 kg cukru
- 0,6 litra wody,
- płaska łyżeczka cynamonu
Nalewka z jarzębiny – jak ją przygotować?
Najpierw jarzębinę należy przemrozić w zamrażalce. Potem obrać z gałązek, wymyć i sparzyć wrzątkiem. Tak przygotowane owoce wsypujemy do słoja, a potem zalewamy spirytusem i wódką w stosunku jeden do jeden. Na koniec wsypujemy płaską łyżeczkę cynamonu. Słój zakręcamy i odstawiamy do ciepłego, ale zacienionego miejsca na 6 tygodni. Pamiętajcie, aby od czasu do czasu nim zamieszać.

Po tym czasie odlewamy alkohol, tak aby jarzębina pozostała w słoju. Podgrzewamy wodę i wsypujemy odmierzoną ilość cukru. Mieszam aż się rozpuści i powstanie syrop cukrowy. Gdy ostygnie zalewamy nim jarzębinę. Zamykamy i odstawiamy na tydzień.
Gdy syrop cukrowy wyciągnie z jarzębiny jeszcze trochę smaku, można go odlać i połączyć z nalewem alkoholowym. Gdy to zrobimy, odstawiam słój na parę dni, aby płyny się dobrze połączyły.

Teraz przyszedł czas na filtrowanie nalewki. Można do tego użyć lejka spiralnego z filtrem albo filtrować przy użyciu sitka i gazy. Przefiltrowaną jarzębinówkę przelewamy do butelek. Nalewka z jarzębiny ma piękny żółto-czerwony kolor i wyraźny zapach. Świetnie wygląda w butelce i kieliszku. Na zdrowie!