Niezwykle aromatyczna, a przy tym bardzo zdrowa. Nalewka jeżynowa zawiera wiele witamin i składników mineralnych, a także wspomaga pracę układu pokarmowego, działa przeciwgorącwo i uspokajająco. Jej smak i zapach zdecydowanie łagodzą złe nastroje, a zawarte w niej antyoksydanty są skutecznym wsparciem w profilaktyce nowotworowej.
Jak zrobić nalewkę z jeżyn?
Składniki na nalewkę jeżynową:
- 5 kg jeżyn
- 2,5 kg cukru
- 0,5 l miodu
- 1,5 l wódki
- 2,5 l spirytusu
Przepis na nalewkę z jeżyn z miodem:
- Umyte jeżyny układamy w słoju warstwami na przemian z cukrem i miodem, następnie zalewamy wódką i spirytusem.
- Słój zamykamy i odstawiamy w ciepłe ale zacienione miejsce na 30-40 dni, codziennie mieszając zawartość słoja.
- Na koniec, po upływie tego czasu nalewkę trzeba będzie przefiltrować i rozlać do butelek. Najlepszy smak uzyska po 6 miesiącach od zamknięcia jej w butelkach, więc warto uzbroić się w cierpliwość.