Nalewka kokosowa z pewnością znajdzie wielu fanów. Kokos ma wielu amatorów i jest też wdzięcznym tematem, jeśli chodzi o produkcje trunków. Robi się z niego rum, likier, bimber, a nawet wino.
Nalewka kokosowa ma dodatkowe zalety: jest prosta w przygotowaniu i szybko – już po dwóch tygodniach – można ją degustować. Przy tym ma bardzo głęboki, intensywny smak i zapach kokosu.
Zobacz film jak przygotować nalewkę kokosową
Składniki:
- 1 l spirytusu 95%
- 600 ml wody
- dwa kartoniki mleka skondensowanego niesłodzonego
- dwie puszki mleka skondensowanego słodzonego
- 2 puszki mleczka kokosowego (ok. 400 g każda)
- 400 g wiórek kokosowych
Przygotowanie:
Najpierw przygotowujemy spirytus nalewkowy około 60-procentowy, w tym celu łączymy litr spirytusu 95-procentowego z wcześniej przegotowaną i ostudzoną wodą, której musimy użyć 600 mililitrów.
Do odpowiednio dużego słoika wsypujemy 400 gram wiórek kokosowych, po czym zalewamy je przygotowanym wcześniej rozcieńczonym spirytusem. Słoik zakręcamy szczelnie i odstawiamy na dwa tygodnie, należy jednak pamiętać, aby codziennie nim wstrząsnąć.
Po dwóch tygodniach nasz nalew przesączamy przez gęste sitko. Płyn przesączy się sam, natomiast wiórki musimy przełożyć na sitko i mocno wycisnąć z nich alkohol.
Do odsączonego alkoholu dodajemy mleczka w dowolnej kolejności, przy czym trzeba pamiętać o tym, aby wcześniej puszkami wstrząsnąć. Wszystko dokładnie mieszamy, zakręcamy i odstawiamy jeszcze w chłodne i ciemne miejsce na jeden dzień.
Gdy wszystko razem się przegryzie, możemy naszą nalewkę przelać do butelek. Nalewka jest gotowa. Z tej ilości składników wychodzi ok. 3 litrów pysznego trunku. Pamiętaj, aby przechowywać go w chłodnym miejscu.
Sprawdź także inne przepisy na nalewki: nalewka miętowo-pomarańczowa, nalewka cytrusowa, nalewka grejpfrutowa.