Nalewka z brzoskwiń jest nie tylko bardzo smaczna, ale także ma wiele cennych właściwości charakterystycznych dla tych owoców. A warto wiedzieć, że brzoskwinie wzmacniają odporność i bardzo korzystnie wpływają na naszą psychikę, gdyż łagodzą napięcie i wyciszają niepokój. Są polecane osobom zmagającym się z dną moczanową i kobietom w okresie menopauzy.
Nalewka z brzoskwiń – co będzie potrzebne?
Składniki do przygotowania nalewki:
- 4 kg brzoskwiń
- 800 g cukru
- 8 pestek z brzoskwiń
- 8 goździków
- 1,5 l spirytusu 95%
- 2 l wódki 40%
Sposób przygotowania nalewki z brzoskwiń
Brzoskwinie najpierw myjemy, a potem kroimy i drylujemy, ale trzeba pamiętać, aby zostawić 8 pestek, a pozostałe możemy wyrzucić. Owoce na nalewkę z brzoskwiń kroimy na ćwiartki, ale nie obieramy ze skórki i tak przygotowane wrzucamy do słoja. Odłożone pestki dorzucamy do owoców. Słój zalewamy spirytusem oraz wódką i odstawiamy na 4 tygodnie, pamiętając aby od czasu do czasu nim zamieszać.
Po tym czasie zlewamy z owoców płyn, wyciągamy pestki i brzoskwinie zasypujemy cukrem. Znów odstawiamy na 2 tygodnie.
Gdy ten czas minie i cukier się rozpuści, odlewamy syrop i łączymy go z nalewem z drugiego słoja. Odstawiamy go na 2-3 dni, aby płyny dobrze się połączyły, a potem filtrujemy i rozlewamy do butelek. Nalewka z brzoskwiń jest już gotowa, ale aby jej smak dojrzał, odstawiamy ją w ciemne i chłodne miejsce na przynajmniej 6 miesięcy.
Zobacz także przepisy na nalewki ze śliwek węgierek, ciemnych winogron i owoców czarnego bzu.