Nalewka z mięty to trunek, który ma przepiękny kolor i charakterystyczny zapach. Ma też cenne właściwości zdrowotne. Przede wszystkim przyspiesza trawienie i jest doskonałym środkiem na niestrawność. Działa także rozkurczowo i likwiduje wzdęcia. Co ciekawe, ma także działanie podobne do melisy, czyli lekko uspokajające i obniżające ciśnienie tętnicze.
Nalewka z mięty – jak przygotować?
Do przygotowania nalewki będziemy potrzebować świeżą miętę, spirytus, cukier i wodę.
Składniki:
- 30 gałązek świeżej mięty pieprzowej
- 1kg cukru
- 1 litr spirytusu 95% + 350 ml wody
- 1 litr wody (do syropu cukrowego)
Przygotowanie:
Gałązki mięty płuczemy i gdy obeschną, odrywamy listki. Wrzucamy je do słoja. Potem zalejemy je alkoholem, ale wcześniej przygotujemy spirytus nalewkowy, czyli taki, który będzie miał około 70 procent alkoholu.
Do 350 mililitrów wody dolewamy litr spirytusu i takim roztworem zalewamy liście mięty. Słój odstawiam na tydzień.
Po tym czasie liście oddały już swą barwę alkoholowej zalewie, która się stała intensywnie zielona. Teraz trzeba odlać alkohol i w tym celu nalew filtrujemy na gęstym sicie. Potem przygotowujemy syrop cukrowy, aby osłodzić naszą nalewkę. Do litra wody wsypujemy pół kilograma cukru i podgrzewamy aż się rozpuści. Po ostudzeniu syrop łączymy z nalewką.
Teraz pozostało tylko rozlać nalewkę do butelek. Zanim rozpoczniemy butelkowanie, można jeszcze spróbować czy nie trzeba jej dosłodzić.
Akcesoria potrzebne do przygotowania nalewki znajdziecie poniżej:
Zapraszamy do naszego sklepu internetowego.