Mięta kojarzy się najbardziej z leczniczym działaniem w problemach żołądkowych, ale jest także chętnie wykorzystywana w kuchni, na przykład do deserów czy orzeźwiających napojów. Ma wyjątkowy aromat i smak, który jest absolutnie nieporównywalny i przez wszystkich doskonale znany. Dodajmy, że świetnie nadaje się na nalewkę.
Nalewka z mięty jest szybka do przygotowania i świetnie przydaje się latem, bo jest orzeźwiająca i bardzo smaczna. Proponujemy ją przygotować prostą metodą i z dodatkiem soku z cytryny.
Nalewka z mięty – co będzie potrzebne?
Składniki na nalewkę:
- 20 łodyg mięty
- 0,5 l spirytusu 95%
- 0,5 l wódki 40%
- 0,5 kg cukru
- sok z jednej cytryny
- 0,7 l wody
Jak przygotować nalewkę z mięty?
- Gałązki mięty należy obmyć i osuszyć. Oberwać liście i włożyć je do słoja. Zalać wódką oraz spirytusem. Macerować dwa tygodnie w ciemnym miejscu.
- Po tym czasie zlać nalew. Z wody i cukru przygotować syrop: wodę zagotowujemy i rozpuszczamy w niej cukier. Następnie zostawiamy syrop do wystudzenia. Wyciskamy sok z jednej cytryny, tak aby nie wpadły żadne pestki.
- Do nalewu dolewamy przygotowany syrop i wyciśnięty sok z cytryn. Całość odstawiamy w ciemne miejsce na miesiąc.
- Po tym czasie możemy nalewkę butelkować, a potem odstawiamy ja jeszcze na miesiąc, aby dojrzała i jej smak stał się pełny.