Pigwa lub owoce pigwowca zawierają dużo witaminy C. Są naturalnie kwaśne, ale o niezwykłym aromacie. Warto przygotować nalewkę z tych owoców, która w zimie staje się cudownym syropem do herbaty.
Jak zrobić nalewkę z pigwy lub pigwowca?
Składniki na pigwówkę:
- 7 kg owoców pigwy
- 7 kg cukru
- 3,5 l wódki
- 3,5 l spirytusu
Przygotowanie nalewki z pigwowca:
- Pigwy lub owoce pigwowca myjemy i kroimy na małe kawałki, następnie wsypujemy je do słoja warstwami na przemian z cukrem.
- Słój zamykamy i odstawiamy na 6 dni, codziennie mieszając.
- Po upływie tego czasu przecedzamy wytrącony sok przez sitko z gazą i łączymy z alkoholem.
- Nalewkę ponownie nastawiamy w słoju, tym razem na miesiąc, w ciemnym miejscu.
- Po tym okresie nalewka jest gotowa do rozlania do butelek.