Bohaterem tego odcinka jest pietruszka, a właściwie napój pietruszkowy. Zanim jednak powiemy, jak go przygotować, naszą uwagę skupimy na samej pietruszce. A warto jej poświęcić trochę czasu, bo jest to warzywo o wyjątkowych właściwościach zdrowotnych.
Przede wszystkim zawiera bardzo duże ilości witaminy A i C: garść siekanej pietruszki zaspokaja dzienne zapotrzebowania na obie te witaminy. Dzięki tej pierwszej doskonale wpływa na stan skóry i wzroku, natomiast druga wspomaga odporność organizmu.
Pietruszka jest ceniona także za dużą zawartość żelaza, która pomaga w leczeniu niedokrwistości. Jest także skarbnicą magnezu, a więc jeśli pijasz dużo kawy, która wypłukuje z organizmu ten cenny pierwiastek, to powinieneś do swojej diety włączyć pietruszkę. Polecana jest także osobom cierpiącym z powodu podwyższonego poziomu cholesterolu i z wysokim ryzykiem występowania chorób serca. Pomaga w trawieniu, wspiera wątrobę i pracę nerek.
Czy trzeba więcej argumentów, aby zachęcić cię do picia napoju pietruszkowego? Jeśli tak, to dodajmy jeszcze, że ma bardzo przyjemny, ziołowo-kwaskowy smak i wspaniale orzeźwia.
Napój pietruszkowy – jak go zrobić?
Składniki:
- kilkanaście gałązek pietruszki
- sok z jednej cytryny
- kilka łyżek miodu do smaku
- pół litra wody
Przygotowanie:
Myjemy natkę pietruszki, potem obieramy listki, a gałązki odrzucamy. Kroimy cytrynę i wyciskamy sok z obu połówek. Używamy do tego wyciskacza do cytrusów.
Łączymy listki pietruszki z sokiem z cytryny, dodajemy parę łyżek miodu do smaku i pół litra wody. Wszystko razem blendujemy dokładnie, tak aby napój miał jak najbardziej jednolitą konsystencję. Podczas blendowania nabierze też pięknego, głęboko zielonego koloru.
Napój pietruszkowy podajemy schłodzony w eleganckim pucharku lub w modnej butelce z rurką.