Jeśli kanapki ci się znudziły, a nie masz pomysłu na ciepłe śniadanie, to omlet będzie idealnym rozwiązaniem. To pożywne, ale lekkie i bardzo proste danie. Przyda się także wtedy, gdy rano okaże się, że w domu nie ma chleba, a do piekarni nie chce się iść.
Oczywiście, omlety mogą być bardzo różne. Tym razem proponujemy wersję z serkiem mozzarellą i pomidorkami koktajlowymi. Do tego jeszcze coś na zielono, a więc listki świeżej bazylii i szczypiorek. I tak można dobrze zacząć dzień.
Jak zrobić omlet z mozzarellą i pomidorkami?
Składniki:
- 3 jajka
- pół mozzarelli (ok. 50 g)
- kilka pomidorków koktajlowych
- jedna szalotka
- ząbek czosnku
- oliwa z oliwek
- szczypiorek
- świeża bazylia
- sól i pieprz
Przygotowanie omletu z mozzarellą i pomidorkami
Cebulę kroimy w drobną kostkę. Siekamy ząbek czosnku. Pomidorki koktajlowe kroimy na połówki. Potem przygotowujemy jajka. Roztrzepujemy je dokładnie w miseczce. Dodajemy łyżeczkę mąki rozrobionej w niewielkiej ilości ciepłej wody. Mozzarellę kroimy w plasterki, a potem dzielimy je na mniejsze części.
Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i po chwili dodajemy czosnek oraz cebulę. Podsmażamy je przez chwilę i wlewamy jajka. Gdy trochę się zetną układamy połówki pomidorków oraz plasterki mozzarelli. Smażymy pod przykryciem, aż omlet całkowicie się zetnie.
Omlet z mozzarellą i pomidorkami jest już właściwie gotowy. Teraz możemy przełożyć go na talerz i udekorować bazylią i szczypiorkiem.